Ofte stillede spørgsmål  |  Om os  |  Bestil bagage/sæde  |  Kontakt

God

40.000 gæster i 2022

 

Oplev vidunderlige Kusadasi

Kusadasis særlige stemning og smukke natur gør byen til favoritrejsemål for mange af vores gæster – og medarbejdere. Byen adskiller sig fra de mere traditionelle feriesteder, da der er et mere lokalt præg over byen – samtidig med, at det ikke er nogen lille ferieby. 

Byen fungerede tidligere primært som overnatningssted for besøgende til det verdensberømte Efesos og har været besøgt af skandinaviske gæster i adskillige årtier. I dag er Kusadasi også kendt for gode indkøbsmuligheder, fine strande, en ny marina, et charmerende og livligt natteliv og meget gode forbindelser til områdets øvrige historiske seværdigheder. 

Kusadasi betyder “fugleøen” på tyrkisk, er en af de største feriebyer i Tyrkiet. Byen har ca. 130.000 indbyggere og er en by i en rivende udvikling. Kusadasi er en vigtig anløbshavn for de store krydstogtskibe på Middelhavs-rundfart. I centrum ligger både et moderne butiksstrøg og mere traditionelle, gamle basargader med alt fra internationale modebutikker til charmerende småbutikker i de smalle gyder. Hver fredag forvandles byen, da der afholdes det store marked, hvor bønder fra omegnen sælger deres frugter, grøntsager og andre landbrugsprodukter.  Det er også her, at du finder et meget velbevaret, gammelt kervanserai – tidligere overnatningssted for handelsrejsende langs karavaneruten fra øst til vest i Tyrkiet, også kaldet silkevejen. Det ligger tæt ved havnen og er ikke til at tage fejl af med de høje, gamle mure og skydeskår. Det blev opført i 1618 og hed den gang Öküz Mehmet Pasa Karavansarayi. I dag huser bygningen udover et hotel, hvor bl.a. den amerikanske præsident Carter boede da han besøgte Kusadasi.

Kusadasis historie

Den naturlige havn har været i brug langt før vores tidsregning, men det var handelsmænd fra Genoa og Venedig, der gjorde byen betydningsfuld under navnet Scala Nuova. Osmannerne erobrede byen i 1413 og byggede Kervansarayet, det gamle hamam og moskeen inde i den gamle bydel – også kaldet Kaleici. 

Kusadasi har fået sit navn efter den lille befæstede ø, der ligger ud for byen. Øen hedder Güvercin adasi, hvilket betyder dueøen. Fæstningen stammer fra det 14. eller 15. århundrede og blev bygget af geneuserne (fra Genova). Kusadasi var hjemsted for den berygtede pirat Barbarossa, der kæmpede for Süleyman Den Store. 

Kusadasis strande 

De fleste tænker nok på ruinerne i Efesos og de mange andre historiske seværdigheder i området, når de vælger Kusadasi som feriemål. Men der er faktisk rigtigt mange gode strande omkring byen. Hovedreglen er dog, at du skal køre efter dem, hvis du bor i centrum, og at jo længere du bevæger dig væk fra byen, jo mere rolige og natursmukke er de.  

Den anlagte bystrand ligger mellem byens nye marina og havneanlægget, hvor bådene fra Samos lægger til. Her er udmærket til solbadning men ikke egnet til en svømmetur. I dette område finder du desuden et af byens mange vandlande, Aquapark. Ladies Beach er, på trods af navnet, ikke udelukkende for kvinder! Tværtimod er det en god og børnevenlig familiestrand med fint, lyst sand, vandsportsaktiviteter og små restauranter. Den er forholdsvis lille og har mange besøgende i sommermånederne. Stranden ligger ca. fem minutters dolmuskørsel syd for centrum. Der er for nylig blevet anlagt en promenade langs stranden, og biler er blevet forment adgang til området. Long Beach og Silver Beach er to gode sandstrande der ligger i forlængelse af hinanden syd for Kusadasi. Det tager ca. 5 min. med dolmus, og her kan du leje liggestole og parasoller. Her findes også restauranter og butikker, hvor du kan købe noget at spise. 

Kustur Beach, eller Pigalle Beach, ligger ca. 10 min. kørsel nord for Kusadasi. Det er en udmærket sandstrand med lidt sten i strandkanten. Det koster et par kroner at ligge på stranden, og liggestole og parasoller udlejes. Kustur er det bedste sted for forskellige typer vandsport. 

Millipark er en nationalpark der ligger ca. 28 km. syd for Kusadasi. Her er både mulighed for at bade ved den gode sandstrand, snorkeldykke og spise sin medbragte mad under de skyggefulde træer. Der er tillige en restaurant på stedet. Selve parken er et stort junglelignende skovområde, hvor der muligheder for vandreture i den smukke natur. Stedet er også yngleplads for mange forskellige fuglearter. 

Kusadasis seværdigheder 

Kusadasis popularitet skyldes især beliggenheden tæt på nogle af Tyrkiets største seværdigheder.  

Efesos ligger knap 20 km fra Kusadasi og er den største og mest imponerende oldtidsby i Tyrkiet. Efesos giver et helt klart indtryk af, hvordan livet i en storby var omkring år 0, og det kræver ikke meget fantasi at forestille sig figurer som Russel Crowes gladiator, eller Ben-Hur, spillet af Charlton Heston.  

Den antikke by Efesos ligger mindre end 20 km væk, og vil du dykke videre ned i områdets historiske vidundere, så kan de tre oldtidsbyer Didem, Miletos og Priene besøges på én dag.

Har du mod på en lidt længere udflugt, så kan vi anbefale, at du tager turen til Pamukkale, som er en af Tyrkiets mest berømte seværdigheder. Pamukkale betyder bomuldsslot, og der er lige netop dét, som de imponerende kalkstensterrasser ligner. Kalkstensterrasserne er dannet af calciumcarbonat og danner store varmvandsbassiner, hvis mineralvand siges at have helbredende egenskaber. Pamukkale ligger ca. 3 timers kørsel fra Kusadasi, og når du alligevel kører turen, kan du lægge vejen forbi Hierapolis, som er en ruinby fra det 2. århundrede. Byen ligger tæt ved Pamukkale og omfatter bl.a. et velbevaret romersk teater, et antikt tempel og et historisk nekropolis.

Følg os på sociale medier