Ofte stillede spørgsmål  |  Om os  |  Bestil bagage/sæde  |  Kontakt

God

40.000 gæster i 2022

 

I Tyrkiet spiser du godt

Det tyrkiske køkken er virkelig et af verdens bedste – og du bør unde dig selv at prøve nogle af det tyrkiske køkkens mange specialiteter.

Den tyrkiske morgenmad består normalt af brød, smør, krydret hvid ost, oliven, marmelade eller honning og en kop te. Til frokost spises varme retter med brød, og nogle gange følger et andet tungt måltid om aftenen.

Restauranterne er normalt åbne fra tidlig morgen til sen aften. Du kan naturligvis bestille fra menukortet, men på nogle restauranter kan du også vælge din ret fra en kølemontre, der viser restaurantens udvalg.

Udvalget af forretter (meze) er normalt meget stort. Prøv fx en börek, som er butterdej – i forskellige former og størrelser – med velsmagende fyld af bl.a. ost og persille eller tursu, som er grøntsager kogt i surt og sødt. En anden delikatesse på menukortet er sarmaen, et vinblad fyldt med ris, der spises varmt eller koldt.

Kan du lide suppe, så serverer mange restauranter domates çorbasi (tomatsuppe) og mercimek çorbasi (linsesuppe).

I Tyrkiet serveres der altid salater før hovedmåltidet. Normalt er sådan en salat ikke meget mere end en tallerken med vaskede og udskårne grøntsager (sögü), men i denne kategori finder du også eksempler på særlige tyrkiske salater som coban salatsi (hyrdesalat med tomater, agurk, oliven og chilipeber), caçik (yoghurt med revet agurk og hvidløg) og tarama (en pasta af rød kaviar, yoghurt og hvidløg).

Kebab og köfte – Tyrkiets kødspecaliteter

Af religiøse årsager spiser man generelt ikke svinekød i Tyrkiet, mens lam, får og oksekød ofte er at finde på menuen, når du søger efter tyrkiske specialiteter. Prøv fx de forskellige typer kebab, hvor du virkelig får smag for alle pengene. Bursa kebab er krydret hakkekød, som steges på lodrette roterende spyd og serveres på en brødbund og toppes med tomatsauce, yoghurt og smeltet smør. Sis-kebabben er et spyd med lammestykker, stegt over trækulsbål og serveret med masser af persille. Adana-kebab er stærkt krydret, og det stegte kød serveres på et aflangt stykke brød. Du kan også med fordel kaste dig over köfte, som er hakket kød, og vælger du sis-köfte er det tilberedt på samme måde som sis-kebab. Er du pizza-fan, så bør du prøve den tyrkiske udgave af pizza, som bages i en mere aflang form end den traditionelle runde pizza. Den tyrkiske pizza kaldes lahmacun.

Vil du forkæle din søde tand, så findes der flere tyrkiske lækkerier, som er værd at sætte tænderne i. Prøv fx en tyrkisk kage i snackstørrelse; Baklava, som består af sprød filodej, valnødder eller pistacie og honning, og er den en smule for sød, så prøv en kunefe, som er en slags sprødt fehår. Mange steder kan du også få sutlac, som er en sød risbudding eller krem karamel, som er vaniljebudding med et lag af karamel.

En nation af tedrikkere

Tyrkiet er en nation af tedrikkere, og overalt får du serveret den tyrkisk te. Den stærke, sorte te serveres med masser af sukker i små tulipanformede glas.

Kaffe i Tyrkiet er også lidt af en kunstform. Hver kop tilberedes separat i en kobberpande og serveret i mokkakopper. Det hældes med kaffegrumset og du skal lade det bundfælde, inden du drikker kaffen. På din ferie vil du måske også støde på den saltede yoghurtdrik ayran, som fungerer ekstra godt til krydret mad, da den er god til at slukke tørsten.

Efter mange måltider vil du opleve at få serveret et glas raki, som er en alkoholdrik på 40-50%. Den er baseret på aniskrydderi og kan på mange måder sammenlignes med den græske ouzo. Den klare drik serveres som regel med et glas vand, og blander du de to klare væsker sammen får de en uklar hvid farve, som er noget lettere at indtage end den rene raki. For øldrikkere er den tyrkiske ”Efes” et godt valg, og foretrækker du et mere velkendt mærke, så kan du de fleste steder få serveret en kold Tuborg.

Tyrkiet spås en stor fremtid som vinland, og landets drueproduktion er i den grad begyndt at gøre sig bemærket i vinkenderkredse. Dog var det indtil for nylig kun 2% af Tyrkiets produktion af druer, der blev forarbejdet til vin. Tyrkiets bedste vinområder findes i Tracia, Marmara, ved den Ægæiske kyst og i det sydøstlige Tyrkiet.

Følg os på sociale medier