Hvad spiser man egentlig i Bulgarien? Det bulgarske køkken består i høj grad af sammenkogte og grillede retter. Hovedingredienserne er kød og friske grøntsager (normalt peberfrugt, agurk, tomat og squash). Bulgarerne begynder måltidet med en stor tallerken frisk salat og et lille glas rakia (rakia – det såkaldte “hellige vand”). Vil du prøve en typisk bulgarsk salat, så kan du fx starte ud med at prøve en Shopska Salat, som er en lækker blanding af friskhakket tomat, agurk, løg, peberfrugt og persille, toppet med revet fetaost.
POPULÆRE SAMMENKOGTE RETTER
Kavarma – stykker af kød og friske grøntsager, kogt med løg og tomatsauce. Kebap – stykker af kød kogt med peberfrugter, løg, paprika og vin. De sammenkogte retter tilberedes med rigelig tomatsauce og krydres let med Sharena sol (en blanding af balkanske krydderier), chubritsa (en slags oregano), rød paprika, dafi nov list (laurbærblad), rosmarin og hvidløg.
POPULÆRE GRILLEDE RETTER
Kiufteta – krydrede kødboller. Kebaptcheta – krydrede pølser. Shashlik – små stykker krydret kød kombineret med stykker af friske grøntsager og løg på en spyd eller en saftig kotelet (Parjola) mildt krydret og grillet. Serveret med en lækker ljutenitza.
ANDRE LÆKRE BULGARSKE RETTER
Ljutenitza – en lækker pasta af stegte peberfrugter og aubergine blandet med tomater og gulerodspuré. Denne ret er let krydret. Mish Mash – en pandestegt ret med stegte peberfrugter, tomatpuré, æg og hvid ost. Hurtig og nem at lave og fuld af smag. Banitza med hvid ost – en lækker bulgarsk specialitet lavet med butterdej, yoghurt, mælk, æg og hvid ost. Friskbagt og serveret med honning eller frisk yoghurt med krydderier.
DRIKKEVARER
Rakia – dette er Bulgariens nationale drik. Det er en slags brændevin lavet af forskellige slags frugt. Rakia kan laves af druer, blommer, æbler eller kirsebær. Mastika – en slags ouzo baseret på anis. Drikken er meget sammenlignelig med den tyrkiske raki eller den græske ouzo. Bira (Øl) – der findes mange forskellige slags øl i Bulgarien. Nogle af de mest kendte er Zagorka og Kamenista. Ayrian – en drik lavet af bulgarsk yoghurt, vand og salt. Boza – en kornbaseret drik, som især er populær blandt børn.