Ofte stillede spørgsmål  |  Om os  |  Bestil bagage/sæde  |  Kontakt

God

40.000 gæster i 2022

 

Bulgarien – Praktisk fra A-Å

Alarmnumre ved nødstilfælde

Hvis du har brug for hjælp fra politi, brandvæsen og/eller ambulance i nødstilfælde, skal du bruge følgende alarmnumre:

Generelt: 112

Politi: 166

Brandvæsen: 160

Ambulance: 150

Ambassade og konsulat

Den danske ambassade i Bulgarien

Boulevard 54, Sofia 1000, Bulgaria

Tlf.: (+359) 2 917 01 00

E-mail: sofamb@um.dk

Det danske konsulat i Bulgarien

Tsar Simeon 1, 32, 7th fl., 9000 Varna, Bulgaria

Tlf.: (+359) (52) 630 795 / 6 / 7

E-mail: danish.consulate@denebinvest.com

Apotek

Der findes apoteker i de langt de fleste af feriebyerne langs Sortehavet, og her tales som regel både engelsk og tysk.

Bank

Bankerne i Bulgarien har generelt åbent fra mandag til fredag fra kl. 09.30 til 16.00. Vekselkontorer er åbne fra kl. 09.30 til 21.00 (i højsæsonen).

Billeje

Vi arrangerer en række spændende udflugter, som giver dig mulighed for at opleve Sortehavskystens natur og seværdigheder. Du kan naturligvis også vælge at leje en bil. Din guide kan hjælpe dig til at leje en bil til en god pris hos et velrenommeret biludlejningsfirma.

Drikkepenge

Drikkepenge er værdsat i Bulgarien, og det er normalt at give mellem 5% og 10% af hele regningen, hvis man har været tilfreds med servicen i baren, restauranten, taxaen eller på hotellet.

Drikkevand

Selvom vandet i Bulgarien kan drikkes fra hanen, anbefaler vi, at du drikker vand på flaske for at være på den sikre side. Vandflasker kan købes billigt overalt.

Elektricitet

I Bulgarien bruges 230 volt

Helligdage

1. januar – Nytår

3. marts – Befrielsesdagen

april / maj – Ortodoks påske

1. maj – Arbejdernes dag

6. maj – Hærens dag

9. maj – Europadagen

24. maj – Bulgariens kulturdag

6. september – Bulgariens enhedsdag

22. september – Uafhængighedsdag

25. og 26. december – Jul

Kriminalitet

Tyveri af dine ejendele kan desværre ske alle steder – også i Bulgarien. Derfor kan det være en god idé at tage nogle enkelte forholdsregler:

  • Lad aldrig værdigenstande være tilbage i din lejebil og især ikke synligt. Det er bedre at lægge tingene i bagagerummet.
  • Lås din bil.
  • Tag ikke værdigenstande med til stranden.
  • Lej en sikkerhedsboks på dit hotel, og opbevar dine værdigenstande dér.
  • Undgå stranden og andre øde steder efter mørkets frembrud.

Kropssprog

Et unikt og bemærkelsesværdigt fænomen er det bulgarske “ja” (at ryste på hovedet) og “nej” (at nikke). I Bulgarien ryster man altså med hovedet for at sige ja og nikker med hovedet for at sige nej. Præcis modsat af hvad du er vant til. Denne væsentlige forskel i kropssprog kan føre til morsomme misforståelser. På bulgarsk betyder “da”… ja og “ne”… nej. Ikke så forskelligt i udtalen fra hvad du er vant til. Så hvis du ønsker en bekræftelse på noget, så sig det højt, så ved alle, hvor de står, og der ikke opstår misforståelser. Du kan faktisk også komme langt med “yes” og “no”.

Offentlig transport

Bulgarien har et godt og omfattende offentligt transportsystem. Udover busser finder man ofte sporvogne og busser i byerne. Billetter til offentlig transport kan købes ved skranken på stationen, og uden for de større byer kan man ofte købe billetter i bussen. Du kan kun købe enkeltbilletter. Stort set alle landsbyer kan nås med bus, men frekvensen er ikke altid lige høj. Taxier er billigere i Bulgarien end i Danmark. Det anbefales at kigge på prislisten bag ruden på bilen. Så har du en idé om, hvad turen vil koste. Insister på, at taxameteret bliver slået til. Generelt er taxaer ved stationer og lufthavne dyrere.

Penge

Valutaen i Bulgarien kaldes Lev (Leva i flertal) og forkortes som BGL. En Lev er opdelt i 100 Stotinka. Værdien af 1 Lev svarer til cirka 3,70 kr. Der findes vekselkontorer og banker overalt, hvor du kan veksle dine penge. Nogle større hoteller har deres egne pengeautomater, og automaterne er desuden nemme at finde i byens gader. På flere hoteller og restauranter er det (endnu) ikke muligt at betale med kreditkort.

Sikkerhedsboks

Langt de fleste hoteller har sikkerhedsbokse på værelset eller i receptionen – nogle mod betaling. Vi anbefaler, at du benytter sikkerhedsboksene til opbevaring af dine værdigenstande.

Strand

På den offentlige strand kan du, mod betaling, leje en solseng og/eller parasol. Der er også områder på stranden, hvor du frit kan ligge på dit håndklæde. Lad aldrig dine ejendele være uden opsyn på stranden, når du går i vandet eller går en tur. Det er generelt tilladt at solbade topløs på strande i Bulgarien.. Naturisme er kun lige begyndt at blive populært i Bulgarien, og der er kun et lille område på strandene, hvor nøgen solbadning er tilladt.

Åbningstider

Butikkerne er åbne fra kl. 10.00 til 22.30. Nogle supermarkeder har åbent hele døgnet. Uden for højsæsonen må det dog forventes, at åbningstiderne er noget mere begrænsede.

Følg os på sociale medier