Ofte stillede spørgsmål  |  Om os  |  Bestil bagage/sæde  |  Kontakt

God

40.000 gæster i 2022

 

Flyskræk – sådan overvinder du det! 

Flyskræk - sådan kommer du af med den

Flyskræk er en udbredt følelse, der kan kaste en skygge over selv de mest spændende rejseplaner. Går du glip af smukke strande, varme rejsemål og nye oplevelser sammen med familie og venner, fordi tanken om at flyve skræmmer dig? 

Vil du også gerne med på den rejse, som bliver foreslået i gruppechatten? For nogle kan tanken om at stige om bord på et fly være overvældende og angstprovokerende, men det er vigtigt at forstå, at flyskræk er en følelse, der kan takles og overvindes. Læs med her for gode råd

Lider jeg af flyskræk? 

Hjertebanken, svedige håndflader, rystende hænder, tankemylder og paniske følelser. Flyskræk kan vise sig på mange måder og er en type angst, som mange mennesker oplever i en eller anden grad. Nogle kan endda flyve i årevis uden problemer og så pludselig mærke flyskrækken komme snigende efter en flyvetur med lidt for meget turbulens, at have set en dokumentar om flymysterier eller helt uforklarligt med alderen. Lider du af flyskræk, er du altså ikke alene! Men er du den eneste i din familie eller vennegruppe, der kæmper med skrækken, kan det føles ensomt, når der snakkes rejseplaner og charterferie

Det skal du vide om turbulens 

Let’s face it, turbulens er der ingen, der nyder, når de sidder i et fly 11 km over jorden. Men kender du årsagen til turbulens, kan den ferie måske snart være inden for rækkevidde – det er nemlig slet ikke så farligt, som det nogle gange føles. Turbulens er en naturlig del af flyvning, og opstår på grund af variationer i luftstrømmene. Kort sagt betyder det, at luften bevæger sig, hvilket den altid gør, nøjagtig som der er bølger på havet. Nogle bølger er små, andre lidt større. Fly er designet til at håndtere selv kraftig turbulens uden problemer – det skader altså ikke flyet, at der er turbulens. 

Sådan afhjælper du flyskræk 

Slip af med din flyskræk

Flyskræk skal ikke være en hindring for, at du kan komme ud og opleve verden og tage på ferie spændende steder. Der er flere ting, som du selv kan gøre for at afhjælpe din flyskræk: 

  • Se på, hvor din angst kommer fra. Ofte opstår flyskrækken som følge af tankemylder og følelsen af kontroltab. Katastrofetankerne løber løbsk, og du er hurtigt til at male fanden på væggen. Prøv at skrive tankerne ned, så du kan se, at det ofte er meget urealistiske scenarier, som hjernen finder på. Kig samtidig på følelsen af kontroltab. Du mangler også kontrol, når du er passager i en bil eller en bus, men her har du tillid til, at chaufføren kører ordentligt. Hvorfor ikke tænke det samme om piloten? Kan du acceptere, at du ikke har kontrol, gør du det lettere at slappe af. 
  • Læs op på fakta om sikkerheden ved at flyve. Som du sikkert ved, er det meget farligere at køre i bil end at flyve. Statistisk set skal du faktisk flyve hver dag i 25.000 år for at komme ud for et flystyrt! Kender du mere til, hvordan fly fungerer, og hvorfor turbulens er ufarligt, kan denne viden mindske din frygt. Kig evt. også på et live feed over, hvor mange flyvninger der er i gang i verden lige nu. Det er maaange fly, som når sikkert frem til deres destinationer hele tiden! 
  • Øv dig i åndedrætsøvelser og mindfulness. Når kroppen er i panik, spænder du helt op, og har svært ved at finde ro. Åndedrætsøvelser og mindfulness giver en beroligende effekt på krop og sind, så du nemmere kan slappe af i situationen. 
  • Distraher dig selv. Undslip tankemylderet ved at se en film på din tablet, en spændende serie du følger med i eller læs en bog, der er svær at lægge fra sig. Du kan også spille et spil med din sidemand, fortære en hel pose vingummibamser eller lytte til musik. Alle kneb gælder, så du kan være med på rejsen! 
  • Begynder du at føle dig ængstelig, så kast et blik på stewardesserne. De oplever turbulens hver eneste dag, og går blot rundt i flyet, som om intet er hændt. Er de rolige, kan du også være det. Du er også altid velkommen til at tage fat i dem og fortælle din frygt – de har helt sikkert gode råd, eller er klar til at forklare, hvad der sker. 
  • Er din flyskræk meget svær, kan du også søge professionel hjælp hos f.eks. en psykolog eller hypnotisør. 

Følg os på sociale medier