Det starter altid uskyldigt. Jeg tager et skridt ind i Alanyas farverige basarområde, og straks rammer det mig: duften af krydret kebab, lyden af latter og liv – og selvfølgelig synet af ting, jeg ikke vidste, jeg manglede. Fake designertasker? Tjek. Lysende kattefigurer? Absolut. En t-shirt med “Guccy”? Kan man leve uden?!
Men.
Midt i denne orientalske overflod er der én ting, der får mine håndflader til at svede og mit smil til at ligne en anstrengt grimasse: at prutte om prisen. Som klassisk dansk konfliktsky pleaser-type med allergi over for akavede situationer, har jeg i årevis mest lavet “speedwalk” gennem basaren. Og hvad fik jeg ud af det? Ikke så meget som en enkelt nøglering.
Kan jeg mon slå 20% af prisen på mælken i Netto?
Jeg sørger altid for at have rigelig med kuffertplads – og en lettere kreativ tilgang til bagageregler, når jeg tager på ferie. For når alt kommer til alt, så kan jeg ikke stå for basarens og markedernes mange tilbud.
Derfor besluttede jeg for nogle år siden, at nu skulle det være slut! Jeg er vokset op med faste priser og kvitteringer, og jeg har sjovt nok aldrig gjort forsøget på at få slået 20% af prisen på mælken i netto… Men mit bedste gæt er, at det nok ikke er en mulighed.

Forud for min ferie til prutte-paradiset Alanya i Tyrkiet satte jeg mig derfor for at lægge en slagplan og sætte mig trin-for-trin ind i, hvad der skulle til for at gøre mig til Alanyas nye super-krejler. Det er blevet til denne guide til alle os, der ikke helt ved, hvor vi skal starte, og som gerne vil lidt mere end at smile nervøst og betale dobbelt pris, når der skal pruttes.
Disclaimer: Det kræver en smule øvelse…
Første gang jeg forsøgte mig, endte jeg med at få, synes jeg selv, en rigtig god pris på et fad. Jeg var klar til at betale, da min nye ven, sælgeren Alper, nævnte, at jeg kunne få en endnu bedre pris, hvis jeg købte tre styk i stedet. Så jeg købte tre – mest for at kunne komme væk uden at føle mig som verdens mest uhøflige turist. Men øvelse gør mester – og selvom jeg ikke vil give mig selv en mester-titel, så kan jeg nu gå selvsikkert gennem basaren og markedet, stoppe og kigge, og komme derfra med spændende ting til en rigtig skarp pris – og det er jo i virkeligheden det, enhver shopaholic ønsker sig.
Guide: Sådan prutter du
Smil – det smitter (og så er det den korteste vej til rabat)
Det bedste udgangspunkt for en god handel er en god kemi – og et smil kan få dig langt. Kan I ikke blive enige om prisen, så slut af med et venligt ”maybe later” og gå videre – så kan du altid vende tilbage, hvis du ombestemmer dig.
Spørg IKKE til prisen som det første
Gå en tur rundt i butikken og kig på de varer, som du kunne være interesseret i. Sælgeren kommer til dig hurtigere end du kan sige “special price for you, my friend!” – og så er I i gang!
Du SKAL forhandle – det er meningen!
Du skal tage et aktivt valg: En forhandling ikke er det samme som en konflikt. I Tyrkiet er det ikke uhøfligt at forhandle. Det er nærmest en nationalsport. Hvis du betaler den første pris, virker det nærmest mere mærkeligt, end hvis du prøver at få den ned. Sælgerne forventer det, og de har ofte sat prisen efter, at du vil prutte.
Giv dig tid – og spil spillet
Jeg fik en gang et rigtig godt råd, som jeg har holdt lidt fast i – særligt når jeg bliver en smule beklemt ved situationen. Forestil dig forhandlingen som et skuespil. Du spiller rollen som “hårde men retfærdige kunde”, og de spiller “sælgeren, som virkelig har brug for salget”. Start med rynke lidt på næsen og sige “too much” eller “I saw it cheaper”, når du bliver præsenteret for den første pris. De kender replikkerne – du skal bare følge med. På den måde kan du hive følelserne lidt ud af situationen.
Samtidig er det vigtigt at have god tid til at forhandle. Hvis du har travlt, kan du hurtigt ende med at betale for meget, bare for at komme væk i en fart.

Hav et loft – og gå, hvis det bliver for meget
Gør dig nogle grundige tanker om, hvad du tænker, at du vil give for varen, og sæt dig et loft, som du ikke vil gå over. Hvis I er alt for langt fra hinanden, så sig pænt “no thanks” og begynd at gå. I 9 ud af 10 tilfælde bliver du kaldt tilbage med et “okay, okay, for you… special price”. De sælger sjældent noget, uden at tjene penge på det. Er du gået for lavt, så lader de dig gå, og så må du finde varen et andet – eller selv gå tilbage på et senere tidspunkt, hvis det er noget, som du absolut skal have med hjem.
Køb mere, spar mere
Det kan også godt betale sig at købe flere ting i samme butik. Start med at finde en vare, som du gerne vil købe og prut prisen ned på den – spørg derefter om en ekstra rabat, hvis du køber flere.
Medbring din mest kritiske ven
Har du en ven, der synes alt er grimt og dyrt? Perfekt! Jeg har ofte haft held med at have en ven med som opbakning – gerne en, som slet ikke er interesseret i at købe noget, og som generelt synes at alt er for dyrt. Når jeg præsenterer et fund, ryster vedkommende på hoved og vil gerne videre. Det lægger gerne lidt ekstra pres på sælgeren for at få salget i hus, inden jeg bliver hevet med videre.

Øv dig på noget småt først
Lad være med at starte i smykkebutikken, når du skal teste dine krejler-evner – det er ikke sikkert, at det går helt efter planen de første par gange. Start med en t-shirt, en lille taske eller noget andet, hvor prisen er i den lave ende.
Tid eller penge?
Tiden går hurtigt i basaren og markedet – Rigtig hurtigt! Så overvej, hvor lang tid du egentlig vil bruge på at få prisen yderligere 10 kroner ned – tid, du kunne bruge til mere shopping!
